dinsdag 16 september 2014

sleutelvers voor gebed

De eerste christelijke gemeenschappen in Jeruzalem en verder in Italiƫ en Griekenland bestonden uit bekeerde ongelovigen (heidenen) en Joden die Jezus als hun Heiland hadden aangenomen. De bekeerde ongelovigen zullen heel wat geleerd hebben van hun broeders uit het Joodse volk.
Het lijkt mij toe, dat het gebedsleven veel aandacht kreeg. In bijna alle brieven van Paulus en Jacobus wordt het wel weergegeven. Paulus geeft instructies over het gebed maar ook heel typerend bij de Jood Paulus is dat hij zijn brieven begint en eindigt met gebed. Er is lofprijs, er is dankzegging en er is voorbede. Ook is het opmerkelijk dat hij dat schrijft terwijl hij in gevangenschap verkeert.

Paulus leefde in een zeer bewogen tijd, met name voor de Joden. Immers hadden de Romeinen al heerschappij over Israel en mogelijk was op het moment dat Paulus schreef, Jeruzalem al verwoest door het Romeinse leger. De gemeentestichting was een uitdaging voor Paulus en hij knokte ervoor. Het zal niet altijd makkelijk gegaan zijn. Paulus was altijd al een strijdbaar persoon. Want eerst heeft hij voordat hij een plotselinge ontmoeting had met de opgestane Heer, de volgelingen van Jezus laten vervolgen. Niet wetende dat hijzelf later zou worden vervolgd vanwege datzelfde geloof! Niet voor niets schreef hij een afsluitend stuk in de brief aan de gemeente van Efeze over de geestelijke wapenrusting. Het staat in Efeze 6. Vers 18 is een soort sleutelvers voor het gebedsleven: En bidt daarbij met aanhoudend bidden en smeken bij elke gelegenheid in de Geest, daartoe wakende met alle volharding en smeking voor alle heiligen;

·        Bidt met aanhoudend bidden
·        En smeken
·        Bij elke gelegenheid in de Geest
·        Wakende
·        Met alle volharding
·        Smeking voor alle heiligen

Daarmee vat hij het gebedsleven samen. Dit kom je verspreid over zijn brieven dan ook tegen. Altijd bidden. Bidden in de Geest. Waakzaam zijn. Niet opgeven. Voorbede doen voor de gelovige broeders en zusters.


Heer wilt U ons leren te bidden met aanhoudend bidden, met smekingen, in de Geest, wakend, volhardend doorgaan, bidden voor onze broers en zussen, verbonden in Christus. Amen

Geen opmerkingen:

Een reactie posten