vrijdag 19 september 2014

het geloof van Jabes (2)

HET GELOOF VAN JABES (2)

Wil mijn gebied vergroten. Onduidelijk zijn de gegevens over het woordje ‘gebied’. Het zou meer land kunnen zijn maar het kan ook een geestelijke wens zijn, de wens nog meer kennis te vergaren, of wellicht je wens, je bede om open te staan voor meer zaken om je heen. Je niet beperken tot je eigen wereld, je gezin of familie, maar verder en verder. Maar het kan ook datgene zijn wat Paulus ons voorstelt in de brief aan de gemeente te Colosse: Als u nu met Christus opgewekt bent, zoek dan de dingen die boven zijn, waar Christus is, Die aan de rechter hand van God zit. Bedenk de dingen die boven zijn en niet die op de aarde zijn (Col. 3:1). Denken aan de nieuwe mens die je geworden bent, nu al! Ook hier weer aspecten die met je levenshouding te maken hebben (lees Col. 3: 5-17).
Dat is ook wat Jezus ons leerde in het onze Vader: Uw Koninkrijk kome. Want waar Jezus kwam, sprak en wonderen verrichtte, was het Koninkrijk van God zichtbaar. Hij was de komende Koning die later gedood zou worden maar ook weer zou opstaan…om te regeren over levenden en doden. In de bergrede van Jezus (Matt.5) maakt Hij ook zaken kenbaar die belangrijk zijn in Gods Koninkrijk!

Laat Uw hand met mij zijn. Bidden is handenwerk. Niet alleen woorden maar ook daden. We vragen God om met ons samen te werken (dit is over en weer, immers stelde de Heer ons aan als medebeheerders van deze wereld). God werkt met ons samen, jawel. In het evangelie van Marcus vind je ook een dergelijke verwijzing (Marcus 16:20). Wij hebben van Hem ook andere taken gekregen, zoals hulp bieden aan weduwen en wezen, zieken, verdrukten en treurenden (Matt. 25:40).
Gods hand is een onderdeel van zijn wezen. God hart is ook met ons indien wij Hem liefhebben. Zijn instructies uitvoeren.

Weer van mij het kwade. Jezus leerde ons bidden in het onze Vader: ‘verlos ons van de boze’. Dat is eigenlijk alles wat de tegenstander (Satan) van alle goeds en zegeningen in de strijd werpt. Dat kunnen zaken zijn vanuit ons zelf maar ook zaken buiten ons. Van binnenuit kunnen gelden agressiviteit (geweld) en misbruik vanuit vormen van jaloersheid, egoïsme en lust. Situaties die helaas veel in eigen kring zoals familie, vrienden en gezin voorkomen. Van buiten komt ontzettend veel op ons af. Denk aan diefstal, haat en verachting, drankgebruik, drugs, seks;  vormen van  satanisme, spiritualiteit,  waarzeggerij en dergelijke meer. Om daartegen te bidden en strijden, lees dan Psalm 139:23 en 24 en Efeze 6: 10 -18.
Leef, bid en strijd als een overwinnar! Rom. 8:37 vv zegt: Maar in dit alles zijn wij meer dan overwinnaars door Hem Die ons heeft liefgehad. Want ik ben ervan overtuigd dat noch dood, noch leven, noch engelen, noch overheden, noch krachten, noch tegenwoordige, noch toekomstige dingen, noch hoogte, noch diepte, noch enig ander schepsel ons zal kunnen scheiden van de liefde van God in Christus Jezus, onze Heere.

God schonk wat hij had gevraagd. Gebedsverhoring! Geloofsverhoring! ‘U die ons bidden hoort, tot u komt de sterveling. Worden onze zonden mij te zwaar, u neemt weg wat wij misdeden’, staat geschreven in Psalm 65:2 en 3. Psalm 18 zal je ook sterken en mogelijk heb je dit zelf ook meegemaakt dat je gebeden werden verhoord! Lees ook Efeze 3: 20 en 21 en 1Joh. 5:14. Gebeden kunnen soms echt strijdtonelen worden en hulptroepen kunnen wel eens tegen gehouden worden; tussen hemel en aarde gebeurt meer dan wij denken of beseffen! (Dan. 10:11-14).

Daarom is het goed om met je gebedsleven verder door te gaan. Petrus schreef ter bemoediging: Werp al uw zorgen op Hem, want Hij zorgt voor u (1 Petrus 5:7).
En Paulus die de gebedsstrijd kent bemoedigt je met: Hoe zal Hij, Die zelfs Zijn eigen Zoon niet gespaard maar voor ons allen overgegeven heeft, ons ook met Hem niet alle dingen schenken? (Rom. 8:32). En ongetwijfeld krijg je ook met vragen en twijfels, zelfs met ongeloof te maken! Een eenvoudig gebed, een schietgebed is dan: ‘Geef ons meer geloof,’ (Luc. 17:5).


Alleen de Heer is werkelijk God, hij is een God die leeft, hij is koning voor altijd.


Vader in de hemel. Wat bent u een machtig God! U die gebeden hoort en verhoort! U die ons zegent. Alleen hebben we 't niet meer als het zo lang moet duren! Kom Heer ons ongeduld tegemoet en vergeef ons om de vraag dat het zo snel moet gebeuren.
In de wereld om ons heen gebeurt veel. Nare dingen vooral. Ze staan getekend op ons netvlies Heer! Soms leren we ervan maar vaak ook niet. Help ons Heer. Soms lijkt het wel of de grond onder ons verdwijnt en wankelen we. Geef Heer, geef ons meer geloof!
Dat bidden we in Uw Heilige Naam. Amen.

















Geen opmerkingen:

Een reactie posten