dinsdag 21 oktober 2014

vormen van gebed

Aanbidding
Dankdienst
Voorbede
Persoonlijk gebed
Groepsgebed
Gezinsgebed

-          De uitvoering van bidden heeft verschillende doelen en uitingsvormen. Bij een aanbiddingsdienst ligt de focus om God, onze HEER groot te maken. Zo heet dat dan. God is groot maar we eren Hem daarmee ook door veel te zingen, liefst met speciale aanbiddingsliederen, dankliederen, liederen waar het prijzen, loven, eren en verheerlijken van God op de voorgrond staat. Dat kan gepaard gaan met dans of vlaggebruik. Vaak is dit een vast onderdeel van de samenkomsten.
-          Er kunnen door de leiding van de gemeente aparte dankdiensten georganiseerd worden. Dan ligt de nadruk in de samenkomst op het danken van God.
-          Tijdens de samenkomst, of erna kan er gelegenheid worden gegeven om voorbede te vragen en voorbede te doen. Dat kan centraal gedaan worden, door een oudste of de voorganger maar het kunnen evengoed individuele gemeenteleden zijn die dat op hun hart hebben en er talent of gaven voor hebben!
-          Persoonlijk gebed kan in de samenkomst plaatsvinden maar is meestal op de plek waar je bent. Tijdens je reis, thuis in je slaapkamer, op school, op je werk.
-          Groepsgebed is vaak een georganiseerde gemeente activiteit met een focus op een bepaald onderwerp. Dit kan voor of na de samenkomst plaatsvinden, maar ook door de weeks of zelfs ’s nachts. Soms is er een week of een andere periode voor gekozen.
-          Gezinsgebed is specifiek voor het gezin. Dat kan simpel het Onze Vader zijn tijdens het gezamenlijk (avond-) eten maar kan ook een spontaan gebeuren zijn.

Sommige gebedspunten kunnen trouwens heel goed ‘gedeeld’ worden. Zo kan een gebedspunt aangeroerd worden in de samenkomst, je kan dat ook persoonlijk meenemen in gebed, het kan zelfs worden meegenomen in het groepsgebed en gezinsgebed.
Bij elke vorm van gebed is een bepaalde structuur wel aanwezig. Je kan denken aan aanbidding, schuldbelijdenis, dankzegging, lofprijzing, voorbede, proclameren, Gods Woord bidden, zegenen. Het kan echter ook meer inhoud en vorm krijgen wat gebedsstrijd genoemd wordt.
Er zijn samenkomsten waar liturgische gebeden worden gebezigd, dus gebeden die al op papier staan geformuleerd. Er zijn ook samenkomsten waarbij de Psalmen met name als gebeden worden uitgesproken. Gebedenboekjes bestaan er ook.

Wat je moet weten als je bid is:
  • -          Laat je gebed leiden door de Heilige Geest
  • -           God hoort je altijd;
  • -           richt je tot God, spreek Hem aan met Vader, of El Shadai of een andere Bijbelse Godsnaam
  • -           je bent verbonden met de gelovigen in Jezus wereldwijd, vaak op dezelfde tijden en momenten, soms in dezelfde omstandigheden;
  • -          heb geduld: lang niet altijd wordt direct  je gebed verhoord, vaak moet je er vele malen meer om bidden,
  • -          wees dus vasthoudend, ga er mee door;
  • -          bid in Jezus’ Naam;
  • -          onbelangrijk is of je met ogen dicht bidt (of juist met ogen open), of je zit, loopt, knielt, ligt


Geen opmerkingen:

Een reactie posten